Okus svježe jabuke je jedinstven, ali ako plodove uskladištite na pravi način, možete cijelu zimu uživati u njima. Međutim, čuvanje nije lako. Najbolje je odabrati kiselije i kasne sorte koje se mogu čuvati duže vremensko razdoblje, poput Granny Smith, Fuji, Topaz, Honeycrisp, ali i brojne stare iz kasne grupe zrenja. Nešto kraće čuvaju se slatke sorte: Delicious, Gala. Njih je najbolje prve iskoristiti.

Sve počinje na stablu

Dva su termina berbe jabuke: kada su plodovi pogodni za berbu i kada su dobri za konzumaciju. Najveći broj ljetnih sorti je već na stablu zreo za jelo, dok se kasne sorte moraju čuvati nakon berbe i tek tada dobivaju karkterističnu aromu i okus.

Za čuvanje odabiremo samo zdrave, čvrste plodove s kojima rukujemo pažljivo tijekom berbe, transporta i manipulacije. Odaberite suh i topao dan za obavljanje ovog posla. Nije poželjno da ih prilikom branja bacamo u kante ili gajbice.

Najlakši način da odredite optimalan trenutak berbe je da napravite test. Jednostavnim rezanjem ploda možemo utvrditi je li pokožica sjemenki smeđa. Drugi način je da plod na grani lagano podignemo malo u stranu i pažljivo ga okrenemo za 90 stupnjeva. U slučaju da se peteljka od grane lako odvaja, spremna je za branje. Imajte na umu da svi plodovi na stablu neće dozrijeti u isto vrijeme. Na južnoj strani krošnje, koja je osunčana, procesi zrenja su brži.

Što dalje od luka

Najbolje se čuvaju u jednom sloju u drvenim gajbicama kojima smo na dno stavili papir. U gajbici čuvajte jednu sortu, jer imaju različitu brzinu dozrijevanja i mogućnost čuvanja. Optimalna temperatura je oko 0ºC uz vlagu od 90 do 95 posto. Ovakvi uvjeti smanjuju intenzitet disanja plodova i dehidrataciju.

Jabuka ispušta plin etilen i zbog toga nije pogodno da u istoj prostoriji držite drugo voće i povrće. Jednom tjedno provjetrite kako bi se koncentracija etilena smanjila. Neke vrste povrća i voća ne treba držati u blizini jabuke, jer upija mirise. To se najviše odnosi na luk.

Redovno provjeravajte u kakvom su stanju plodovi i odstranite sve koji pokazuju znakove propadanja, piše Agroklub.com