Sa svojim dugim, toplim danima,  lipanj je užurbano vrijeme u ovoj sredini vrtlarske godine.

Lipanj je vrijeme da posadite cvijeće i usjeve koje ste posijali u zatvorenom prostoru u proljeće kao dio vaših vrtlarskih ideja , kao i da berete i ponovo i posijete ranije zasade povrća da biste produžili period žetve do jeseni.

Kada je riječ o tome što posaditi u lipnju, ovo je vrijeme da se pobrinete da posadite za predstojeću jesen i zimu, dok berete plodove ranijih zasada.

Ako ste počeli uzgajati jagode ranije tijekom godine, one bi trebalo da daju plodove u lipnju, pa nastavite da redovno berete kako biste unaprijedili proizvodnju voća, prenosi Novosti magazin.

Ljetni kupus

Sorte ljetnog kupusa mogu da osiguraju kupus tijekom cijele godine i o njima se lako brine. Razmaknite ga na 37 cm jedan od drugog, s 30 cm između redova kao dio vaših ideja za povrtnjak. Pazite da ne uzgajate kupus na istom mjestu na kom ste ga uzgajali.

Gajite ljetni kupus na veoma čvrstom tlu, s dosta odležanog komposta. Uklonite kupusne leptire i gusjenice i zaštitite biljke mrežama. Također pokušajte s pratećom sadnjom kako biste štetočine držali dalje od vaših usjeva kupusa.

Rotkvice

Sada kada je prošla opasnost od mraza i kada se zemlja zagrijala, možete ubaciti sjeme rotkvice u zemlju. Svojim hrskavim i jakim ukusom, rotkvice su divan dodatak ljetnim salatama. Lako je naučiti kako uzgajati rotkvice , a neke od sorti možete ubrati u roku od samo nekoliko nedjelja od sjetve.

Cikorija

Svestrana salata, čiji listovi se mogu kuhati ili jesti sirovi, cikorija ima divno hrskave i delikatno gorke listove koji imaju karakterističan ukus. Sjeme vrste cikorije možete sijati na otvorenom, direktno u dobro pripremljeno, slobodno drenirano zemljište na sunčanom mjestu u lipnju. Posijte sjeme na dubinu od 1,5 cm ili posadite u redove na 30 cm jedan od drugog. Ukusni usjevi bi trebalo da budu spremni za berbu od kasnog ljeta do jeseni.

Zelena salata

Svježe ubrani listovi zelene salate su mnogo ukusniji od opcija kupljenih u trgovini, da je vrijedno vašeg vremena da naučite kako da uzgajate salatu. Zelenu salatu možete sijati direktno u svom povrtnjaku. Zelena salata se može sijati od sredine proljeća i tijekom cijelog ljeta, tako da planiranjem i sukcesivnom sjetvom možete uživatgi u hranljivim i ukusnim listovima salate veći dio godine. Za kontinuiranu berbu, berite vanjske listove i ostavite unutrašnje da rastu.

Agrosavjet