Za mjesec listopad se veže završetak vegetacije većine ukrasnog bilja, međutim ovo je mjesec intenzivne sjetve nekih vrsta. Zemlja je još uvijek dovoljno topla i dobro je opskrbljena vlagom.

Veliki je izbor vrsta koje sada možemo posijati i koje će nas obradovati svojim zelenilom i cvjetovima rano na proljeće ili početkom ljeta.

Sjetva u plastenicima i na otvorenom

Ukrasni grašak sada možemo posijati i on će do zime niknuti. Sjeme možemo posijati u posudice ili izravno na polju. Osim u jesen, sije se što ranije na proljeće. Bolja opcija je da ga posijemo u posudice i čuvamo u plasteniku, jer će veći broj biljaka prezimiti i neće se smrznuti. Kada prođe opasnost od mraza, sadimo mlade biljke na otvorenom. Na proljeće kreće s vegetacijom vrlo rano, a to znači i da će vrlo rano procvasti.

Za sadnju koristite uske i duboke posude ili plastične boce kojima odrežete vrh i na dnu napravite rupice za odvod viška vode. Grašak ima uzak i dug korijen. Sjeme možete 24 h prije sjetve potopiti u vodu, što će ubrzati klijanje i nicanje.

Različak ima sitno sjeme. Možemo ga sijati na otvorenom i u plitke posudice jer ne razvija dugačak korijen. Često se sije u raznim mješavinama.

Još jedna vrsta koju sada možemo posijati je Nigella. Sjetva se obavlja na dubini od 2 cm. Vrsta je dosta otporna na niske temperature, ali je prezimljavanje bolje ako se prekrije nekom agrofolijom da je zaštiti. Još bolja opcija je da je uzgajamo u posudama u plasteniku, a na proljeće presadimo na stalno mjesto.

Koje još sjeme možete posijati?

Ne zaboravite makove koji mogu imati žute, crvene ili narančaste cvjetove. Zatim ukrasni sljez, primog, ali ne zaboravite brojne lukovice, poput: šafrana, narcisa, tulipana i brojne druge vrste, piše Agroklub.com