Uzgoj povrća u vrtu zahtijeva ne samo dobro pripremljeno tlo i redovno zalijevanje, već i pažljivo planiranje gdje i što posaditi. Kada je riječ o uzgoju paradajza , postoji nekoliko biljaka koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na rast i razvoj te ukus ploda. Jedna od takvih biljaka je bosiljak, koji ne samo da pruža aromatični dodatak jelima, već može pomoći i u sprečavanju preranog cvjetanja i povećati broj listova. Neven je također dobar izbor jer djeluje kao prirodna zaštita i potiče rast, dok se krumpir, krastavci i komorač trebaju izbjegavati zbog negativnih učinaka na rast paradajza. Čitajući dalje, možete saznati više o tome koje biljke mogu biti korisne kao prirodno đubrivo ili kako iskoristiti prostor oko paradajza.

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranat će se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvijet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz djeluje kao prirodna zaštita te pospješuje njegov urod. Neven je ujedno i ljekovita biljka. Dobar za paradajz je i bijeli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju), piše 24sata.hr.

Pored paradajza dobro je saditi i niski grah ili crni azuki-grah jer grahorice fiksiraju azot u tlu i čine ga dostupnim korijenju paradajza te tako služe kao prirodno đubrivo. Visoki grah i grašak ipak ne treba saditi kraj paradajza jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga.

Mrkva povoljno djeluje na paradajz, ali posađena ispod njega stvorit će sitnije korijenje.

Loši za paradajz su krumpir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovog korijenja negativno djeluju na rast paradajza. Paradajz je podložan i sličnim bolestima kao krumpir i kukuruz, zato bi te biljke trebalo saditi dalje. Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke takmiče za hranjiva. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, korabicu, rotkvu, peršin, poriluk ili kupusnjače – tako ujedno se bolje iskorištava prostor oko paradajza koji raste u visinu.