Sezona sadnje krumpira je pred nama, a priprema gomolja ima veliki utjecaj na krajnji prinos. Za ujednačeno nicanje potrebno je da su ujednačene veličine i dobro pripremljeno zemljište.

Kako bi se proces nicanja ubrzao, obavlja se naklijavanje, a za tu namjenu najbolje je uzeti gomolje promjera 4 do 5 cm. Postupak se primjenjuje za ranu proizvodnju.

Treba toplinu i vlagu

Kako bi razvile klice, potrebno je da im osiguramo uvjete. Stavljamo ih u jednom sloju u drvene plitke sanduke koje slažemo u visinu. Optimalna temperatura za naklijavanje je od 12 do 15ºC. Na početku procesa nije neophodna svjetlost, dok se pupovi (okca) ne aktiviraju i klice počnu rasti. Kako bi one bile kratke i jake, u nastavku procesa neophodna je dobra osvijetljenost. Pri slabom svijetlu klice se izdužuju, postaju tanke, etiolirane, krhke.

Za njihov nesmetan razvoj potrebno je osigurati vlažnost zraka. U slučaju da ne postoji uređaj koji regulira vlagu u zraku jednostavniji način je da se tretiraju običnom prskalicom nekoliko puta. Cijeli proces traje oko pet tjedana i skraćuje razdoblje od sjetve do nicanja za dva tjedna.

Pričekajte da se zemlja zagrije

Glavni faktor koji određuje termin sadnje je temperatura zemljišta. Optimalna je oko 7ºC. Naklijale gomolje s razvijenim klicama mogu se saditi kada je temperatura za 1 do 2ºC niže.

Ne treba žuriti sa sadnjom, jer će hladno i vlažno tlo nepovoljno djelovati. Razdoblje nicanja se produžava, nicanje je neujednačeno, dolazi do pojave raznih bolesti, posebno truljenja, biljke su podložnije napadu uzročnika bolesti.

Nije dobra ni kasna sjetva. Ljetne temperture zemljišta su visoke, a oni prestaju rasti kad se poveća na 28ºC i više. Tako se skraćuje razdoblje razvoja i rasta, što rezultira smanjenim prinosom.

Optimalna dubina sadnje

Na koju ćemo dubinu saditi, ovisi o krupnoći krumpira, kvalitetii tla i predsjetvenoj obradi. Veća dubina je za one krupnije i pjeskovita zemljišta, dok se sitnije na težim tlima sade pliće. Optimalna dubina sadnje se kreće od 5 do 10 cm.

Agroklub.com