Nakon mediteranskog uragana Zorba koji je nedavno poharao Grčku, čini se da bismo za vikend mogli svjedočiti stvaranju još jedne takve pojave.

Mediteranski uragan ili mediken relativno je rijetka pojava na Sredozemlju. Unatoč tome, neki meteorološki modeli predviđaju da će se ovog vikenda nad Tirenskim morem, zapadno od Italije, razviti novi mediken.

Kako javlja meteo stranica Severe Weather Europe, oblačna masa koja rotira nad južnim Mediteranom donijela je ekstremne količine kiše i posljedične poplave istočnoj Siciliji, Kalabriji i Pugliji, a očekuje se da će takvo vrijeme potrajati i tijekom vikenda.

Prema meteorološkom modelu ARPEGE, danas prijepodne moguć je razvoj sekundarne ciklone na sjeveru Sicilije, koja će ojačati i kretati se prema sjeveru. Isti model sugerira da bi se moglo raditi o toploj jezgri novog mediteranskog uragana.

Ako i ne bude uragana, past će rekordne količine kiše

Iako neki drugi modeli poput ICON-EU i ECMWF ne predviđaju razvijanje sustava tople jezgre u petak, oba modela sugeriraju razvoj nove ciklone iznad Sardinije. Hoće li se razviti novi mediken ili ne, ovisit će o poziciji središta ciklone. Naime, ako središte ciklone ostane iznad kopna bez pritoka toplijeg zraka iz smjera Tirenskog mora, mediken se neće razviti.

Neovisno o mogućem razvoju uragana, gotovo je sigurno da će u istočnoj Sardiniji, Siciliji te Kalabriji i Pugliji i dalje padati rekordne količine kiše, ponegdje i do 200 milimetara, što bi moglo rezultirati opasnim poplavama, navodi Severe Weather Europe.