Britanski lovci na blago pronašli su u olupini njemačkog broda SS Minden sanduk u kojem su, prema njihovoj procjeni, oko četiri tone vrijednog metala za koji su uvjereni da je nacističko zlato iz Južne Amerike kojim je Hitler trebao financirati rat.

Naime, njemački brod SS Minden potonuo je 24. rujna 1939. godine na putu iz Brazila prema Njemačkoj. Nesreća se dogodila oko 170 kilometara od obale Islanda. Na brodu se nalazilo zlato iz južnoameričke podružnice Dresdner banke kojim je Hitler trebao financirati njemačke potrebe u netom započetom Drugom svjetskom ratu.

Lovci na blago traže od islandske vlade dopuštenje da iz broda izvuku sanduk i da ga odnesu u Veliku Britaniju.

"Tko prvi pronađe blago, njegovo je", tvrde lovci koje je islandska obalna straža optužila da su istraživali u njihovim vodama bez valjanih dozvola pa je pitanje kako će ova priča za njih završiti.

A priča o Mindenu kaže da je Hitler, kada je dobio informaciju da je njegov brod s blagom uočila britanska mornarica na krstaricama Calypsu i Dunedinu, naredio kapetanu da, ako ne može pobjeći, namjerno potopi brod kako se neprijatelji ne bi domogli vrijednog tereta.

Brod je potopljen, a posadu Mindena spasili su britanski mornari i odveli do pomorske baze Orkneys.

Povjesničari tvrde da je prema pisanim tragovima teret na brodu Mindenu bio bezvrijedan, piše Daily Mail.