Najmanje 59 migranata utopilo se danas u vodama kod Grčke, što je najgora nesreća te vrste u toj zemlji ove godine, objavila je grčka obalna straža. Do podneva spašeno je 104 ljudi, ali i dalje se ne zna koliko je ljudi točno bilo na brodu kada je potonuo, objavile su vlasti.

"Bojimo se da će broj poginulih rasti", rekao je dužnosnik grčkog ministarstva pomorstva koji je želio ostati neimenovan. Brod je prvi put u utorak poslijepodne primijetio zrakoplov Frontexa u međunarodnim vodama oko 80 kilometara jugozapadno od grčkog grada Pilosa. Migranti su odbili pomoć broda obalne straže. Nekoliko sati poslije brod se prevrnuo i potonuo.

Putovali su u Italiju

Državna televizija ERT objavila je da je plovio iz libijskog grada Tobruka, koji se nalazi južno od Krete, a na njemu su većinom bili mladići od 20-godina. Putovali su u Italiju. Dužnosnik ministarstva pomorstva rekao je da su migranti većinom bili iz Egipta, Sirije i Pakistana.

Preživjeli su prebačeni u Kalamatu. Gotovo 72.000 izbjeglica i migranata stiglo je ove godine u Italiju, Španjolsku i Grčku te na Maltu i Cipar, po podacima UN-a. Najviše ih je stiglo u Italiju.