U dvorani hotela Tomislav u Tomislavgradu okupilo se sinoć oko dvjesto pedeset uzvanika i izlagača na 1. međunarodnoj kobasicijadi, međunarodnoj smotri i izboru najkvalitetnije kobasice i salame za 2018. godinu u našemu gradu. Organizirala ju je Udruga duvanjski kobasičari, uz pokroviteljstvo općine Tomislavgrad i više privatnih poduzeća. Inače, prva izložba domaćih kobasica u Tomislavgradu održana je 2015. godine, u okviru Božićnoga sajmu, na kojemu je tada održana i izložba sireva.

Okupljene su na samome početku pozdravili Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna Šajba iz Sambora, ujedno predsjednik koordinacije udruga, u ime domaćina, Udruge duvanjski kobasičari, njen predsjednik Marko Jurčević, te općinski načelnik Ivan Vukadin, koji je naglasio kako je i odličan odaziv na ovu večer pokazatelj kako će i ovo biti novi brend u turističkoj ponudi naše općine, županije, ali i BiH i zahvalio organizatorima na trudu u organizaciji cijeloga događaja.

Okupljene je kratko pozdravio i prije večere se pomolio fra Jozo Radoš Đoka, nakon čega je započela dodjela nagrada.

Ocjenjivačko povjerenstvo je jučer cijeli dan provodilo stručnu analizu 127 prikupljenih uzoraka.

Predsjednik povjerenstva bio je Milinko Perković, a činili su ga još Dubravko Viduč i Vera Tadić iz Samobora u Republici Hrvatskoj, Zdravko Masnak i Marko Kozina iz Sevnice u Republici Sloveniji, te Drago Krišto, Bože Radoš, Željko Jurić, Drago Zrinušić i Marko Jurčevića iz Tomislavgrada.



Natjecanje je provedeno u tri kategorije. U kategoriji domaća kobasica sudjelovala su 33 natjecatelja a prvo mjesto osvojio je Stipe Bagarić iz Miljacke. Srebrnu medalju u ovoj kategoriji osvojilo je 31 sudionik, a 5 brončanu.

U kategoriji domaće salame zlatnu medalju osvojilo je 19 natjecatelja a prvo mjesto pripalo je Dragi Krišti iz Eminova Sela, dok je u istoj kategoriji 11 sudionika osvojilo srebrnu medalju.

U kategoriji međunarodnih salama zlatna medalja pripala je 14 sudionika a prvo mjesto Matiji Kupres iz Samobora u Republici Hrvatskoj. U ovoj kategoriji srebrnu medalju dobilo je 14 natjecatelja.

Nakon službenih proglašenja uslijedila su međusobna čestitanja i uručenja  prigodnih darova domaćina gostima i obrnuto, te pozivi za međusobne posjete i produbljivanje započetih suradnji.

U zabavnom dijelu nastupili su članovi Hrvatske tradicijske baštine iz Tomislavgrada, koji su otpjevali nekoliko tradicionalnih napjeva, a potom Mokarski tamburaši.

Organizatori 1. međunarodne kobasicijade, Udruga duvanjskih kobasičara, na čelu s njenim predsjednikom Markom Jurčevićem i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovakvoga događaja, još jednoga koji na pozitivan način promoviraju našu općinu, zaslužuju svaku pohvalu i zahvalu na svemu učinjenome.

Mandino Selo

Za više fotografija s ovoga događaja kliknite na sljedeći link - ovdje