Favorit za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Trump sprema se za ključni tjedan preliminarnih izbora, a možda su najvažniji sutrašnji izbori u Ohiju i još nekoliko američkih država.

Na izborima u Ohiju, Illinoisu, Missouriju, Sjevernoj Karolini i Floridi, Trump i njegovi protivnici će se sutra boriti za više od četvrtine od ukupno 1.237 delegata potrebnih za nominaciju. U Ohiju, gdje "pobjednik nosi sve", protivnik mu je popularni guverner Ohija John Kasich.

Trump njega naziva "bebom", dok Kasich za Trumpa i nasilje na nekim od njegovih predizbornih skupova kaže da predstavljaju "mračnu stranu" američkog društva.

U međuvremenu, Ted Cruz, senator iz Teksasa kaže kako samo on može spriječiti Trzmpa da osvoji potrebnu većinu delegata, dok senator iz Floride Marko Rubio pokušava ostati "relevantan" nadajući se da će mu birači u Floridi dati razloga da ostane u utrci, prenosi AP.

Cruz je danas izjavio da nominacija Trumpa za republikanskog kandidata jamči pobjedu demokrata, odnosno Hilary Clinton, na izborima što će, kako tvrdi, uništiti zemlju.

Trump za to vrijeme pokušava skrenuti pozornost s kritika koje su uslijedile poslije neugodnih scena u Chicagu u petak, 11. ožujka, gdje je otkazao predizborni skup zbog nasilne konfrontacije njegovih pristalica, protivnika i vlasti.