Rast nivoa mora uslijed klimatskih promjena ugrožava brojne lokacije sa liste Svjetskog naslijeđa Unesca, poput Kipa slobode, gorile u šumama Ugande, Stonehengea i Venecije.

"Klimatske promjene brzo postaju jedan od najznačajnih rizika po lokacije sa liste Svjetskog naslijeđa", navodi se u priopćenju istraživačke organizacije "Unija zabrinutih znanstvenika" i dvije agencije UN - Unesco i Program UN za ekologiju /UNEP/.

Istraživači su pregledali postojeće podatke i izvještaje kako bi procijenili prijetnju od klimatskih promjena na 31 lokaciji u 29 zemalja, počevši od koraljnih grebena i tropskih šuma do pustinja i arheoloških nalazišta.

"Otkriveno je da je svaka lokacija u izvještaju pretrpjela određeni utjecaja klimatske promjene", upozorava jedan od autora izvještaja Adam Marcam iz Unije.

U izvještaju se kaže da Kip slobode u New Yorku ugrožavaju rast nivoa mora i takozvane superoluje, da prijetnju po Nacionalni park u Ugandi predstavljaju povišena temperatura i suša, a Stonehengeu oluje i poplave.