Temelj moga odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i neovisnosti Bosne i Hercegovine.  Isto tako, apsolutno poštivanje potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, u BiH, ali isto tako, vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju jednom od tri naroda”, poručila je hrvatska predsjednica koja boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Grabar – Kitarović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem kazala kako je  u Sarajevo doputovala vozilima zato što je htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

“Danas smo u Sarajevo došli vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu. Svrha mojeg današnjeg posjeta je poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Temelj moga odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Isto tako, apsolutno poštivanje potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, u BiH, ali isto tako, vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju jednom od tri naroda”, poručila je hrvatska predsjednica koja boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako su Hrvatska i BiH dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu.

“BiH je u Hrvatskoj uvijek imala iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao, i mislim da smo danas imali vrlo iskrene razgovore”, kazao je Ivanić.

On je dodao da mu je drago što je hrvatska predsjednica odabrala BiH za svoju prvu posjetu, dodavši kako to ukazuje na činjenicu koliko BiH znači Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović su u zgradi Predsjedništva BiH primila trojica članova Predsjedništva, predsjedavajući Mladen Ivanić i članovi Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Hrvatska predsjednica u okviru ove posjete razgovarat će s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem te Barišom Čolak, Ognjenom Tadić i Safetom Softićem.

Također je planiran susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Grabar-Kitarović ranije je kazala da je za prvu državničku posjetu izabrala upravo susjednu BiH jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO te ponajprije i “iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda”.