Službeni Zagreb žestoko je proteklih dana kritizirao pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorci kojima je 29. studenoga potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993-94.

Zagrebu je prije svega neprihvatljiv zaključak sudaca da se radilo o međunarodnom sukobu i da je tadašnje vodstvo Hrvatske sudjelovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana s većinski hrvatskog teritorija Herceg-Bosne.

Izricanje presude zasjenilo je samoubojstvo u sudnici generala Slobodana Praljka, koji je popio cijanid nakon što je čuo da je osuđen na 20 godina zatvora.

"Nije lako smoći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih", rekla je predsjednica na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. No, istaknula je da postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivnje.

"Odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlić i dr. da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima", istaknula je Grabar-Kitarović na sjednici VS-a posvećenoj završetku rada Haškog suda.

"Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njena vodstva navodi na krivi trag i pogrešno je", naglasila je.

Predsjednica smatra da se presuda Hrvatima u BiH ne smije zlorabiti kako bi se implicirala kolektivna krivnja Hrvata u BiH ili onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Istovremeno podsjeća kako su Hrvati u BiH bili žrtvama ratnih zločina koje je počinila većinski bošnjačka Armija BiH, posebice u Srednjoj Bosni.

"Ti zločini još nisu kažnjeni", naglasila je. Pozvala je vođe susjednih zemalja da se presude ICTY-a ne zlorabe, nego da se "ovaj trenutak smatra početkom razdoblja međusobnog razumijevanja, poštovanja i povjerenja".

"Moja je želja da rat i svu nesreću s ovih prostora ostavimo iza sebe, da iskažemo poštovanje svim žrtvama, osudimo sve zločine, ali da prvenstveno i iznad svega gledamo u budućnost", rekla je Grabar-Kitarović i izrazila poštovanje žrtvama zločina počinjenih na svim stranama, a posebno obiteljima nestalih osoba, prenosi Hina. Ocijenjujući rad UN-ova suda osnovanog 1993., rekla je da Hrvatska "potpuno poštuje sve presude", iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima njegova rada.

"Velikom prazninom u ostavštini suda" nazvala je to što je konačnu presudu izbjegao Slobodan Milošević i kritizirala ICTY što nikoga nije optužio za tromjesečnu opsadu Vukovara, a Ratka Mladića za zločine u Hrvatskoj. No, dodala je da Hrvatska smatra kako je ICTY u velikoj mjeri opravdao očekivanja međunarodne zajednice, odigravši važnu ulogu u borbi protiv kulture nekažnjavanja i da je bio instrument u osiguranju odgovornosti za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

"Jednako je važna uloga suda što je dao glas više od stotini tisuća žrtava najtežih zločina", rekla je Grabar-Kitarović.

Glavni haški tužitelj nazvao Kolindu predsjednicom Srbije

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICY), i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. No, u uvodnoj riječi, dok je pozdravljao Kolindu koja je sjedila kraj njega, Brammertz se zbunio. "Dopustite da prvo iskoristim ovu priliku i poželim dobrodošlicu gospođi Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Srbije... Hrvatske", brzo se ispravio Brammertz uz klimanje glavom i smijeh. Međutim, nakon uvodnog gafa, Brammertz je nastavio u ozbiljnom tonu.