Najpovoljniju ponudu za gradnju dionice Počitelj-Zvirovići poslale su kineske kompanije China State Construction Engeering Company i Synohydro Power China.

Početak gradnje mosta u Počitelju, kao najzahtjevnijeg objekta na ovom dijelu autoceste, bit će prilika i za uključivanje velikog broja radnika s prostora Hercegovine, tvrdi Večernji list.

Naime, nakon što je Uprava poduzeća Autoceste Federacije BiH odlučila prihvatiti ponudu dviju kineskih kompanija za gradnju mosta na koridoru Vc kod Počitelja, kao i dionice autoceste s obiju strana Neretve, a za istu odluku zeleno svijetlo dala i Europska investicijska banka, očekuje se skori početak radova na ovom južnom dijelu koridora.

''Sve skupa trebalo bi konačno značiti i intenziviranje gradnje poddionice na krajnjem jugu, na koju se čeka već pet godina. Ukupna vrijednost ovog posla je 200 milijuna maraka, a radi se o 11 kilometara autoceste, uključujući i već spomenuti most'', piše Večernjak.

Podsjećamo, najpovoljniju ponudu za gradnju dionice Počitelj-Zvirovići poslale su kineske kompanije China State Construction Engeering Company i Synohydro Power China, što su Autoceste FBiH i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoputa financira Europska investicijska banka (EIB), koja je konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje.

China State Construction obvezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 milijuna eura, a Synohydro Power China most za 32,8 milijuna eura. Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao tender. Ovog puta, poslali su svog konsultanta, koji je nadzirao kompletnu tendersku dokumentaciju i vodio s Autocestama cijeli posao.