Kina se već neko vrijeme bori s problem otpada i stoga su se neki poduzetnici odlučili sami pozabaviti tim problem. Osmislili su novu, inovativnu metodu rješavanja gradskog smeća – pojest će ga žohari, javlja Vice.

Naime, zbog rastuće potrošačke populacije u Kini, sve je više smeća u toj zemlji i nema dovoljno prostora za njegovo odlaganje. Prema informacijama medija NewsCorp, Peking u jednom danu stvori više od 25.000 tona smeća, prenosi Index.hr.

Kako bi uz pomoć žohara riješile problem biološkog otpada, neke kineske firme ih uzgajaju na milijarde na svojim farmama.

Svaki dan ih hrane s 50 tona ostataka

Tako primjerice tvrtka Shandong Qiaobin Agricultural Technology Co., sa sjedištem u gradu Jinanu, na jednoj svojoj farmi žohara, dnevno hrani milijardu njih s 50 tona ostataka hrane. Hrana se svako jutro prije zore dostavlja žoharima putem sustava cijevi.

Tvrtka Shandong Qiaobin namjerava osnovati još tri takve farme sljedeće godine i smatra da će tako moći obraditi trećinu svog kuhinjskog otpada grada Jinana, u kojem živi 7 milijuna stanovnika.

No, tu nije kraj ovom zanimljivom, poslovno-ekološkom rješenju. Sve mrtve žohare tvrtka procesuira u hranjive tvari i izvor proteina za svinje i stoku. Ovo je  jedna dobra opcija stočne i svinjske hrane jer je svinje u Kini zabranjeno hraniti ostacima hrane zbog mogućeg izbijanja svinjske groznice.

“Čudotvoran“ napitak od žohara

Žohari su Kinezima također zanimljivi u medicini, ali i kao dodaci prehrani. Jedna firma u gradu Xichangu je kroz projekt uzgajanja žohara postigla takva “značajna i tehnološka otkrića“ da lokalne vlasti smatraju kako je zaslužila nacionalnu nagradu za znanstvena postignuća.

Ta firma tako proizvodi “čudotvoran“ napitak od žohara kojeg koristi 40 milijuna pacijenata koji boluju od gastritisa, bolesti dišnog sustava i slično. Navodno im puno pomaže čarobni napitak od žohara te ga firma prodaje u 4.000 bolnica diljem Kine.

Što ako žohari pobjegnu?

Neki stručnjaci upozoravaju na moguće opasnosti uzgajanja ovolikog broja žohara. Strahuju što bi se moglo dogoditi ako bi se zbog greške u sustavu milijarde žohara oslobodilo i pohrlilo u gradove.

Tako biolog Zhu Chaodong, s Kineske akademije znanosti, smatra da bi slučajno oslobađanje milijardi tih kukaca u okoliš moglo dovesti do prirodne katastrofe.