Korea Times piše da je The Sun na sigurnosnom forumu u Washingtonu rekao da su Kinezi razmatrali koji je najbolji način da se riješe severnokorejskog lidera.

Kinezi razmatraju zbacivanje s vlasti sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Una koje bi bilo provedeno ‘kirurškim udarima’, a moguća je i vojna intervencija.

Kreatori kineske politike razmatraju načine za zbacivanje Kim Jong-Una s vlasti dok nove satelitske snimke otkrivaju pripreme za šesti atomski pokus, piše britanski tabloid Daily Mail, pozivajući se na list Korea Times.

Oni razmatraju i podršku “hirurškim udarima” na najzatvoreniju državu na svetu, rekao je profesor Zhe Sun iz Škole za međunarodne odnose Sveučilišta Columbia.

Korea Times piše da je The Sun na sigurnosnom forumu u Washingtonu rekao da su Kinezi razmatrali koji je najbolji način da se riješe severnokorejskog lidera.

Dva scenarija, ‘kirurški’ i radikalniji

“Neki kineski profesori i kreatori politike su kao jedno od rješenja razmatrali podršku ‘kirurškim udarima’ i ‘obezglavljivanju’ koje bi proveli SAD i Južna Koreja”, rekao je Že Sun.

“Radikalniji prijedlozi ukazuju da bi Kina trebala biti ta koja će promijeniti lidera u Sjevernoj Koreji, poslati vojsku preko granice u Sjevernu Koreju i prisiliti je da odustane od nuklearnog programa, otvori se i počne reforme”, naveo je Zhe Sun.

Analize satelitskih snimaka terena za atomske pokuse u Sjevernoj Koreji pokazuju aktivnost u sva tri tunelska kompleksa, što podgrijava špekulacije da se priprema još jedna proba povodom najznačajnijeg političkog praznika u toj državi, osnivanja Radničke partije.

Novi test na novu godišnjicu?

U ponedjeljak se obilježava 71. godišnjica utemeljenja radničke partije sutra, a testovi su se i ranije podudarali s važnim datumima u političkoj povijesti Sjeverne Koreje.

Peti nuklearni pokus izveden je u rujnu na godišnjicu osnivanja Sjeverne Koreje, dok je prethodna obavljana u siječnju.

Sjeverna Koreja je prvi atomski pokus izvela prije točno 10 godina, 9. listopada 2006. godine.

Sjevernokorejski nuklearni program je u međuvremenu napredovao, a posebno od kada je na vlasti Kim Jong Un.

Od 2011. kada je preuzeo vlast, nakon smrti oca Kim Jong-Ila, izvedena su tri atomska pokusa probe, od kojih dva ove godine.

Za to vrijeme predstavnica SAD-a pri UN-u Samantha Power, koja boravi u posjeti Seulu i državama regije, izjavila je da će Washington iskoristiti sva raspoloživa sredstva izvan Vijeća sigurnosti UN-a da izolira Sjevernu Koreju. prenosi Bljesak.info.