Nakon što su vlasti u kineskom Wuhanu proglasile kraj pandemije koronavirusa, tisuće Kineza krenule su u omiljena izletišta. Zdravstveni radnici nisu time nimalo oduševljeni, jer se plaše novog vala virusa.

Planine Huang Shan, oko 500 kilometara udaljene od Wuhana, jedno su od omiljenih izletišta u Kini, a vlasti su najavile kako će ovaj turistički raj biti otvoren do sredine ovog mjeseca, a ukoliko ne bude nekih neočekivanih promjena, onda i trajnije.

Kako je u Kini sve povezano s velikim brojevima, tako je i ovaj nacionalni park u ovome trenutku ograničen na 'samo' 20.000 posjetitelja dnevno.

Prošloga vikenda limit od dvadeset tisuća ljudi dosegnut je već u osam sati ujutro.
 

Fizička razdvojenost tamo nije moguća, barem ne u ovakvim okolnostima, ali je prednost za Kineze to što su skloni nošenju maski čak i kad ne prijeti nikakav sezonski virus.

Ipak, veliko broj turista u ovom planinskom parku ne nosi maske, iako je to prema propisima zbog pandemije i dalje obveza u toj mnogoljudnoj zemlji.

Naime, ostaje na snazi zapovijed da se svi izvan svoga stana mogu kretati isključivo s maskama na licu.

Strah medicinskih stručnjaka od novog vala epidemije uistinu je velik, ali kod stanovništva očito i nije. Bit će da im je dosadilo živjeti u izolaciji...