Izraelska kompanija StoreDot razvila je novu litij-ionsku bateriju za električne automobile koja bi mogla biti prava prekretnica u njihovom korištenju. Naime, ova baterija može se u potpunosti napuniti za samo pet minuta.

Iako je baterija razvijena u Izraelu, za njenu su proizvodnju zaduženi Kinezi, koji su u tvornici Eve Energya, za sad, proizveli samo 1000 primjeraka.

Proizvedeni primjerci nove baterije bit će korišteni za potrebe prezentacija potencijalnim ulagačima koji gledaju uskočiti na tržište električnih automobila, a među njima se nalate i British Petroleum, Daimler, Samsung Ventures i TDK.

Za mnoge vozače električna vozila nisu pogodna za duga putovanja, zbog činjenice da je potrebno puno vremena da se ponovno napune. Baterijama električnih automobila koji se trenutno nalaze na tržištu potrebno je između 30 minuta i 12 sati da se u potpunosti napune, prema podacima Pod Pointa, proizvođača punjača za električne automobile.

Šef StoreDota Doron Myersdorf smatra da je njegova kompanija uspješno otklonila dvije najveće prepreke za električna vozila razvojem svoje nove litij-ionske baterije - ograničenu autonomiju kretanja te nestrpljivost kod ponovnog punjenja.

Na pragu smo ostvarenja revolucije u punjenju električnih vozila, koja će ukloniti kritičnu prepreku za masovno uvođenje električnih vozila, naglašava Myersdorf, prenosi Zimo.

Dok standardne litij-ionske baterije koriste grafit kao elektrodu, StoreDotova baterija umjesto grafita ima poluvodljive nanočestice koje dozvoljavaju ionima brži prolaz s manje otpora. StoreDot, međutim, tu elektrodu do kraja 2021. godine namjerava zamijeniti znatno jeftinijom elektrodom od silicija.

Ipak, StoreDotova revolucionarna baterija koja se puni u svega pet minuta neće postati dio mainstream tržišta još godinama, jer masovna proizvodnja tih baterija još nije moguća, a sama tvrtka treba još dodatno usavršiti tu tehnologiju.

StoreDot je već eksperimentirao s brzopunećim baterijama za mobitele, dronove i električne skutere. Godine 2014. su napravili prototip punjača koji je mogao napuniti mobitel od nula do 100 posto u svega 30 sekundi.