Komisija za kontrolu postupaka javne nabave je odbila žalbe austrijskog Strabaga i talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas.

Ugovor s odabranim kineskim konzorcijem očekuje se za 10-ak dana.Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je obje žalbe podnesene nakon što je kineski konzorcij China Road odabran za gradnju Pelješkog mosta.

Kinezi koji rade Pelješki most grade i crnogorsku autocestu, Komisija je odbila žalbe austrijskog Strabaga i talijansko-turskog konzorcija Astaldi-Ictas nakon dva mjeseca analize, što znači da više nema prepreka za potpisivanje ugovora za gradnju mosta, javlja 24sata.hr. S Kinezima trebao bi biti potpisan za 10-ak dana.

Obrazloženje odluke objavili su na internetskim stranicama Komisije.

U sadržaju među ostalim stoji da su u potpunosti odbačene tvrdnje da je kineski konzorcij ponudio dumpinške cijene kao i da ponuditelj nudi željezo iz Kine. Kineski konzorcij za gradnju Pelješkog mosta ponudio je 2.08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldi i Ictas 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, a Strabag 2,62 milijarde kuna bez PDV-a.

Za 13 sati najavljena je izjava za medije predsjednika Državne komisije Gorana Matešića, a u 16 sati u Rijeci će izjavu o odluci Komisije dati i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.