Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je Vladi Federacije BiH stiglo pismo jednog proizvođača cjepiva protiv koronavirusa, te da je ono proslijeđeno nadležnom Ministarstvu zdravlja, Zavodu za javno zdravstvo i Federalnom zavodu za osiguranje i reosiguranje.

Iz Ministarstva su potvrdili za Federalnu televiziju da su dobili pismo, ali i naglasili da oni nemaju zakonske mogućnosti za izravne pregovore s proizvođačima i nabavku cjepiva tim putem.

''Radi se o pismu namjere kineskog proizvođača cjepiva protiv Covid-19 China National Pharmaceutical Group Corporation Sinopharm. Napominjemo da cjepivo protiv COVID-19 navedenog proizvođača nije registrirano niti od strane Europske agencije za lijekove, niti od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH'', navedeno je iz ovog ministarstva za Federalnu televiziju.

Cjepivo ovog proizvođača, inače kineske državne farmaceutske kompanije, zadnji dan 2020. godine odobreno je za upotrebu u Kini.

Prošlo je tri faze ispitivanje i njezin učinak je 79%. Ovim je postalo potencijalni kandidat za nabavke, a, kako navodi FTV, među zainteresiranim je i susjedna Srbija koja će najveći broj cjepiva nabaviti upravo od ovog proizvođača.


I dok u Srbiji traje imunizacija, u RS-u bi to moglo početi već sljedeći mjesec, jer je u tom entitetu nabavka cjepiva tekla paralelno s onima kroz program Covax na koji se još čeka.

''U RS-u se prve količine ruskih cjepiva Sputnik protiv virusa korona mogu očekivati u veljači. Kada je riječ o nabavci cjepiva posredstvom Covax mehanizma, 400.000 naručenih za Republiku Srpsku trebalo bi biti isporučeno u prvih šest mjeseci ove godine'', kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.