Tužitelj u Odjelu III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Li Jungena, rođenog 1978. godine u Zhejiang, Narodna Republika Kina, nastanjenog u Brčko Distriktu BiH, državljanina NR Kine i pravne osobe "88" društvo s ograničenom odgovornošću za promet i usluge Brčko Distrikt BiH, čiji je direktor i odgovorna osoba Li Jungen.

U optužnici se navodi da optuženi Li Jungen, u svojstvu direktora i ovlaštene osobe za zastupanje u pravnoj osobi "88" d.o.o. Brčko distrikt BiH, kao porezni obveznik, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a od pravne osobe "88" Brčko distrikt BiH, od 1. do 30. studenog 2017. godine nije obračunao i prikazao izlazni PDV u poreznim prijavama na robu u iznosu od 15.390 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Pravna osoba "88" Brčko distrikt BiH se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi nastalom izvršenjem kaznenog djela, a koju je Li Jungen ostvario u ime, za račun i u korist pravne osobe.

Optuženi se terete da su počinili, Li Jungen kazneno djelo porezne utaje ili prijevare, a pravna osoba "88" Brčko distrikt BiH kazneno djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.