Na azijskim su burzama danas cijene dionica pale jer je ulagače zabrinuo podatak o najsporijem rastu kineskog gospodarstva u više od 27 godina, pa je dogovor između Velike Britanije i Europske unije o uređenom Brexitu pao u drugi plan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu gotovo 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,6 posto.

Američko-kineski trgovinski rat

Azijske ulagače pokolebao je podatak da je kineski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je slabiji rast nego što su analitičari očekivali i najsporiji u posljednjih 27 i pol godina.

To pokazuje da je američko-kineski trgovinski rat izazvao slabljenje i domaće i inozemne potražnje.

I dok slabljenje gospodarstva podržava nadu ulagača da će kineske vlasti uvesti dodatne poticajne mjere, analitičari smatraju da je prostor za to sve manji jer Peking već godinama različitim mjerama pokušava potaknuti rast, a rast se ipak usporava.

Slabi pokazatelji iz Japana

Slabi pokazatelji stižu i iz Japan, gdje je temeljna stopa inflacije u rujnu skliznula na najnižu razinu u dvije i pol godine.

To je, također, podržalo očekivanja da će japanske monetarne vlasti nastaviti voditi izuzetno poticajnu politiku.

Kako su u fokusu makroekonomski podaci, dogovor između Velike Britanije i Europske unije o sporazumnoj rastavi braka pao je u drugi plan.

Nesigurnost u vezi Brexita

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Tako bi Britanija mogla izaći iz EU-a na uređeni način 31. listopada, no taj dogovor trebao bi podržati i britanski parlament, koji će zasjedati u subotu.

„Štogod je dogovoreno jučer na sastanku EU-a, morat će proći u britanskom parlamentu. Stoga se nesigurnost u vezi Brexita nimalo nije smanjila”, kaže James McGlew, direktor u tvrtki Argonaut.

Postignut parcijalni dogovor

Uz to, premda je postignut parcijalni dogovor o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, predstoji još puno posla do potpisivanja takvog sporazuma.

Jučer je Peking poručio da se nada da će prva faza sporazuma biti potpisana što prije, ali i da bi Washington morao ukinuti sve carine na kineski uvoz kako bi se postigao konačni dogovor.

Dolar pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,00 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,70 na 108,55 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1075 dolara.

Cijene nafte pale

Cijene su nafte, pak, pale jer bi usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava moglo izazvati slabljenje potražnje za 'crnim zlatom'.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 0,17 posto, na 53,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,45 posto, na 59,65 dolara.