U srijedu u državnoj bolnici koja se nalazi u ruskom gradu Rezanj, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve, došlo je do požara na odjelu intenzivne njege, navodi se u priopćenju lokalne podružnice Istraživačkog odbora.

Prema preliminarnim podacima istrage, požar je uzrokovao respirator kineskog porijekla. Troje je smrtno stradalo, osmero je ozlijeđenih, a među njima je i medicinska sestra koja je zadobila opekotine na 80 posto tijela pokušavajući ugasiti požar.

''Na jednom od odjeljenja jedinice za intenzivnu njegu nalazio se pacijent u ozbiljnom stanju na respiratoru. Očigledno se on zapalio'', rekao je guverner Nikolaj Ljubimov za državnu televiziju.

Također, Ljubimov je dodao da je riječ o respiratoru proizvedenom u Kini.

Važno je naglasiti da je požar izbio na odjelu na kojem se liječe pacijenti zaraženi koronavirusom, te da ovo nije prvi takav slučaj. U svibnju 2020. godine nekoliko ljudi je umrlo u požarima u bolnicama u Moskvi i Sankt Petersburgu, čiji uzrok su bili neispravni kineski respiratori.

Amerika uništila tisuće kineskih respiratora

Ovaj posljednji događaj u Rusiji stavlja dodatnu sumnju u ispravnost takozvanih „malina“ respiratora, koje su prošle godine kupili federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“ te ministrica financija FBiH Jelka Miličević. Oni su 100 kineskih respiratora kupili po basnoslovnoj cijeni od 10,5 milijuna KM.

Treba napomenuti da ovi respiratori nemaju neke od osnovnih funkcija među kojima je i PEEP (pozitivan pritisak na kraju ekspirija), koji je jako značajan u liječenju pluća napadnutih koronavirusom, a povučen im je i certifikat koji izdanje ugledna njemačka firma „TUV Rheinland“. Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove respiratore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upotrebu za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, i na tisuće istih je uništeno.

Jedino ih koristi KCUS

Bolnice širom zemlje su odbile koristiti ove respiratore. Oni su jedino u upotrebi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na čijem čelu je supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović.

Posljednji požar u ruskoj državnoj bolnici, uz sve nedostatke ovih respiratora postavlja i još jedno, novo pitanje – mogu li respiratori koje je nabavila Vlada FBiH zbog svoje neispravnosti izazvati i požar?

Podsjećamo, na zadnjem ročištu u aferi „Respiratori“ tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić predstavili su dokazni materijal, iz kojeg se vidi da je federalni premijer Fadil Novalić znao da kupuje neispravne respiratore koji ubijaju pacijente, prenosi Avaz.