Predsjednik Kine XI Jinping potvrdio je još jednom svoj status najmoćnijeg kineskog vođe od Mao Ce-tunga, održavši govor na impresivnoj vojnoj smotri na kojoj su sudjelovale tisuće vojnika s teškim naoružanjem, poručivši im da se ne boje “ni teškoća niti smrti”.
 
Xi je, kako javlja CNBC, prvi kineski lider koji je održao govor čitavoj Armiji narodnog oslobođenja, inače najbrojnijoj vojsci na svijetu (gotovo 2,3 milijuna pripadnika). Xi je osobno održao govor pred 7000 vojnika i časnika u sjevernoj kineskoj provinciji Hebei, ali njegovo obraćanje u prijenosu uživo slušali su i vojnici u preko 4000 vojnih baza diljem zemlje.
 
“Stvorite elitnu i moćnu snagu koja je uvijek spremna na borbu, sposobna za bitku i sigurna u pobjedu kako biste ispunili zadaće koje vam je namijenila Partija i narod u novoj eri”, naložio je, među ostalim, svojim snagama kineski predsjednik, kao i glavni tajnik vladajuće Komunističke partije te ravnatelj Centralne vojne komisije koji je na nedavnom 19. partijskom kongresu potvrđen kao jedan od najbitnijih vođa ove najmnogoljudnije zemlje na svijetu.
 

 "Poboljšanje borbene spremnosti strateška misija za kinesku vojsku"

“Dok je Xi Jinping obznanjivao svoje instrukcije, prolomio se dugi i gromoviti aplauz”, izvijestile su službene partijske novine, Narodni dnevnik, sa slikom Xija u vojnoj uniformi i crnim kožnim rukavicama na naslovnici.

Kineski Global Times, nacionalistički tabloid povezan s Partijom, nazvao je smotru “prekretnicom”, a umirovljeni general major Xu Guangyu komentirao je za novine kako je ovo prvi put da je instrukcije vojsci izravno dao ravnatelj vojne komisije, što pokazuje da je “poboljšanje borbene spremnosti sada strateška misija za kinesku vojsku”.
 
Naravno, ne može se zanemariti da je ova impozantna smotra održana usred ozbiljne krize sa Sjevernom Korejom, južnim kineskim susjedom, čijem je vođi Kim Jong-unu američki predsjednik Donald Trump nedavno ponovo priprijetio “nuklearnim gumbom koji je mnogo veći i moćniji od njega - i moj radi”.  
 
Ekspert: Kina neće riješiti problem Sjeverne Koreje

 
Isto tako, japanski premijer Shinzo Abe poslao je danas ozbiljno upozorenje povezano s nuklearnom prijetnjom koju predstavlja Sjeverna Koreja: "Nije pretjerano reći da je sigurnosno okruženje oko Japana najteže od kraja Drugog svjetskog rata."
 
Ostaje vidjeti kakvu će ulogu Kina i njene vojne snage imati u razriješenju sjevernokorejske krize, ako će i imati ikakvu. Međutim, Charles Hecker iz američke konzultantske tvrtke Control Risks sugerirao je za CNBC kako bi bilo pogrešno pouzdati se u Kinu po tom pitanju: "Jedna od najvećih zabluda u ovoj krizi je da će je Kina riješiti i da je to njen problem". Kina ne želi nikakve nemire na svojoj granici i ona "nije mjesto gdje treba tražiti odgovore", dodao je.