Kineski znanstvenici s Instituta za fiziku Hefei ovog su tjedna objavili kako su u fuzijskom reaktoru EAST (Eksperimentalni napredni supravodljivi Tokamak) postigli temperature veće od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu, piše Science Alert.

Time su ostvarili novi rekord u fuzijskoj tehnologiji i približili nas novom dobu komercijalno isplative energije. Naime, za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski ne bi zagađivao okoliš radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije.

No, proces fuzije vrlo je nezgodan. Kako bi se dobila energija iz atoma postupkom fuzije, potrebne su izuzetno visoke temperature i tlakovi. Duboko u unutrašnjosti Sunca, fuzija se zbiva tako što se atomi vodika sjedinjuju jedni s drugima zbog snažnog utjecaja gravitacije i temperatura od 15 milijuna stupnjeva Celzijevih.

Ako želimo postići isti rezultat na Zemlji moramo, a obzirom na to da ne možemo proizvesti gravitaciju Sunca, stvoriti temperature skoro sedam puta veće nego što su one na Suncu i pritom održavati plazmu stabilnom. Ona ni u jednom trenutku ne bi smjela doći u dodir sa spremnikom u kojem se odigrava fuzija.

Kada bismo to uspjeli, nastala bi energetska revolucija, novo doba u fizici. Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski reaktor gotovo uopće ne bi zagađivao okoliš. "Otpad" takvog reaktora većinom bi bio helij koji nije štetan za floru i faunu.

Prije nekoliko godina, znanstvenici njemačkog Instituta Max Planck za fiziku plazme uspješno su testirali eksperimentalni reaktor Wendelstein 7-X, najnapredniji model fuzijskog reaktora tipa stelaratora. Uskoro su potvrdili da su uspjeli održati plazmu stabilnom unutar magnetskih zavojnica, a početkom ove godine uspjeli su zagrijati helij na impresivnih 40 milijuna stupnjeva Celzijevih.

Napredak njemačkih znanstvenika na području razvoja procesa fuzije je u posljednjih nekoliko godina uistinu bio munjevit i hvalevrijedan, ali se oni ipak nisu uspjeli približiti temperaturama koje su potrebne za proces fuzije.

Kineski fuzijski reaktor koristio je manje stabilnu zaštitu tj. za stabilnost plazme upotrijebio je magnetsko polje koje stvara sama plazma, ali je time uspio postići visoke temperature koje su potrebne za proces fuzije.