Izvoz Kine porastao je u listopadu znatno više nego što se očekivalo, posebice u Sjedinjene Države, njezino najveće izvozno tržište, što je posljedica povećanih narudžbi iz SAD-a uoči mogućih novih uvoznih carina.

Rast uvoza također je prkosio procjenama o usporavanju, što upućuje na to da mjere za poticanje rasta gospodarstva, koje je Peking uveo kako bi ublažio posljedice trgovinskog sukoba sa SAD-om, polagano počinju djelovati.

Optimistični trgovinski podaci

Kineski je izvoz u listopadu porastao za 15,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci. To je brže u odnosu na rast u rujnu od 14,5 posto.

Rast uvoza u listopadu ubrzao je, pak, na 21,4 posto, s 14,3 zabilježenih u rujnu.

Optimistični trgovinski podaci iz Kine dobra su vijest kako za one koji su zabrinuti zbog mogućeg slabljenja globalne potražnje, tako i za kineske političare, s obzirom na to da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u trećem kvartalu zabilježilo najslabiji rast od globalne financijske krize.

Listopad je bio prvi puni mjesec nakon što su najnovije američke carine na kineske proizvode stupile na snagu 24. rujna.

Rizik snažnog pada

No, analitičari i dalje upozoravaju na rizike od snažnog pada potražnje za kineskom robom u SAD-u početkom 2019. godine te iščekuju hoće li predsjednici Donald Trump i Xi Jinping postići ikakav napredak po trgovinskim pitanjima kada se sastanu krajem ovog mjeseca.

„Snažan rast izvoza u listopadu bio je potaknut aktivnostima izvoznika i uvoznika uoči mogućih novih carina. Očekujemo da će izvoz ostati snažan do kraja godine, jer se tvrtke plaše neuspjeha na sastanku između Trumpa i Xia, što bi moglo dovesti do proširenja američkih carina na veći broj kineskih proizvoda“, rekla je ekonomistica ING-a Iris Pang.

Washington je najavio da će na prijelazu u 2019. godinu povećati carine od 10 do 25 posto, dok Trump prijeti da će, ako razgovori s Xiom ne budu produktivni, aktivirati carine na dodatnih 267 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kineski izvoz iznenađujuće otporan

Premda je SAD ove godine u nekoliko navrata uveo carine na uvoz niza kineskih proizvoda, izvoz Kine iznenađujuće je otporan, budući da su tvrtke ubrzale isporuke prije no što su na snagu stupile još strože mjere.

Kineski izvoz u SAD porastao je u listopadu za 13,2 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

No, analitičari tvrde kako robusne izvozne prognoze neće trajati još dugo, ukazujući na to kako posljednjih mjeseci u kineskim tvornicama padaju izvozne narudžbe.

Trump proziva Kinu

Američke narudžbe kineske robe na posljednjem Canton sajmu pale su 30,3 posto po vrijednosti u odnosu na prošlu godinu, potaknute time što su više američke carine izazvale poskupljenje niza proizvoda, od baterija do traktora.

Trump proziva Kinu zbog krađe intelektualnog vlasništva, ulaznih barijera za američke tvrtke i njihov stalno visoki trgovinski suficit sa SAD-om. Čini se da nekoliko krugova pregovora ove godine nije donijelo značajniji napredak.

U prvih deset mjeseci ove godine kineski je suficit sa SAD-om, njihovim najvećim izvoznim tržištem, iznosio 258,15 milijardi dolara, što je znatno više od 222,98 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine.