Američka ratna mornarica objavila je video za koji kaže da prikazuje "nesiguran kineski manevar u Tajvanskom tjesnacu u kojem je brod kineske mornarice oštro presjekao putanju američkog razarača". Tvrde da se to dogodilo tijekom vikenda i da je američki brod morao usporiti kako bi izbjegao sudar.

SAD navodi da se incident dogodio u subotu dok su američki razarač USS Chung-Hoon i kanadska fregata HMCS Montreal provodili takozvani tranzit kroz tjesnac između Tajvana i kontinentalne Kine pod nazivom "sloboda plovidbe", piše AP.

Kina tvrdi da je demokratski samoupravni otok Tajvan dio kineskog teritorija i tvrdi da je tjesnac kineske isključive gospodarske zone, dok SAD i njegovi saveznici redovito plove i nadlijeću prolaz.

Video prikazuje kako kineski brod presijeca put američkom brodu

Tijekom subotnje plovidbe, kineski razarač s navođenim projektilima pretekao je Chung-Hoon s lijeve strane, a zatim skrenuo preko pramca na udaljenosti od nekih 137 metara, prema američkom Indo-Pacifičkom zapovjedništvu. "Američki razarač održao je kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova kako bi izbjegao sudar", rekla je vojska.

Na videu objavljenom danas vidi se kako kineski brod presijeca put američkog broda, a zatim se ispravlja i kreće u paralelnom smjeru. Indijsko-pacifičko zapovjedništvo priopćilo je da su akcije prekršile pomorska pravila sigurnog prolaza u međunarodnim vodama. Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati, koja je plovila iza američkog razarača.
 


"Tranzit Chung-Hoona i Montreala kroz Tajvanski tjesnac demonstrira zajedničku američko-kanadsku predanost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Američka vojska leti, plovi i djeluje sigurno i odgovorno svugdje gdje to međunarodno pravo dopušta", priopćilo je Indo-pacifičko zapovjedništvo.

Incident se dogodio kada su američki i kineski ministar obrane bili u Singapuru na konferenciji

SAD je nedavno optužio Kinu da također izvodi nepotrebno agresivne manevre u zraku, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 krajem prošlog mjeseca proletio izravno ispred nosa izviđačkog zrakoplova američkih zračnih snaga iznad Južnog kineskog mora.

Incident u Tajvanskom tjesnacu dogodio se na dan kada su i američki ministar obrane Lloyd Austin i kineski ministar obrane general Li Shangfu bili u Singapuru na godišnjoj konferenciji o obrani.