Kineska izravna ulaganja u Sjedinjenim Državama bilježe najbrži rast u svijetu u pet godina do 2013., stoji u posljednjih statistikama američkog Ministarstva trgovine za summit SelectUSA…

Summit, s ciljem privlačenja stranih izravnih ulaganja, otvaranja radnih mjesta i stimuliranja gospodarskog rasta, započeo je u ponedjeljak u Washingtonu.

Američki ministrica trgovine Penny Pritzker rekla je kako zemlja pozdravlja strana ulaganja te će poboljšati svoju investicijsku okolinu. Kineska izravna ulaganja u SAD-u dosegla su 8,02 milijarde američkih dolara 2013. te bilježe rast godišnje stope od 41,54 posto u razdoblju od 2009. do 2013., najbrži rast u globalnom gospodarstvu, objavljeno je iz ministarstva.

Američki predsjednik Barack Obama također je obećao kako će njegova administracija iznijeti nove mjere za olakšavanje ulaganja različitih nacija, uključujuči reformu vize L-1B kako bi tvrtkama olakšali i ubrzali zapošljavanje stranih profesionalaca iz područja visoke tehnologije i viših izvršitelja.

Više od 150 kineskih tvrtki s kopnenog dijela i Hong Konga prisustvovalo je summitu. Wang Jianlin, predsjednik kineske Dalian Wanda grupe i posebni uzvanik američkog državnog tajnika Johna Kerryja, rekao je kako se nada da će ovo omogućiti promicanje daljnje suradnje.

Wanda je kupila američki lanac kina AMC Entertainment za 2,6 milijardi američkih dolara u 2012. te je najavila plan izgradnje hotela s pet zvjezdica u Chicagu u vrijednosti od 900 milijuna američkih dolara prošle godine u lipnju.

Unatoč tome, kineske tvrtke suočavaju se s nizom prepreka prilikom ulaganja u SAD-u proteklih godina.

Na primjer, Odbor za inozemna ulaganja u SAD-u (CIFUS) često istražuje spajanja i preuzimanja pozivajući se na nacionalnu sigurnosti. Odbor je ispitao 97 spajanja i preuzimanja koje uključuju strane tvrtke 2013., a njih 21 bila je s kineskog kopnenog dijela. Od 2011. do 2013. istražena su 54 spajanja i preuzimanja u kojima su kineske tvrtke zauzimale najveći udio u transakcijama.

Vinai Thummalapally, izvršni direktor SelectUSA, rekao je kako ova istraživanja utječu samo na mali dio svih kineskih ulaganja te da nisu potrebna u rutinskim ugovorima. Također je naglasio kako vjeruje da će Kina uskoro ući u vrh 10 od 15 stranih izravnih ulagača.

Sun Wansong, službenik u kineskom Ministarstvu trgovine, za kinesku novinsku agenciju rekao je kako su tvrtke predmet pregleda za ulaganja u bilo kojoj stranoj zemlji, no nada se kako će SAD dati Kini pravednije polje za igru te stvoriti bolje ulagačko okruženje za kineske tvrtke, prenosi CRI.