Diskriminacija i proganjanje kineskog naroda je kronična bolest koja već dugo postoji u američkom društvu i koja je potpomognuta pokušajima da se ocrni vlada u Pekingu, objavljeno je u ponedjeljak iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, piše Russia Today.

Na zahtjev novinara da komentira izvještaje o tome kako kineski znanstvenici iz etničkih razloga teško dolaze do financija za znanstvena istraživanja u SAD, glasnogovornik Ministarstva Wang Wenbin je pozvao SAD da se bore protiv rasizma usmjerenog protiv ljudi kineskog porijekla, prenosi Srna.

Wenbin je rekao da Peking zna za takve izvještaje, ali da diskriminacija i proganjanje kineskih Amerikanaca nije novost, već dugotrajna i neizbrisiva mrlja u ekonomskom i socijalnom razvoju SAD.

"Klevete o Kini i rasprostranjeno prenošenje lažnih vijesti o Pekingu neodvojivi su od mržnje koja se vidi u američkom društvu", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, pitanje diskriminacije postalo je problematičnije tijekom pandemije Covid 19, uz napomenu da su američki političari za loš odgovor SAD na širenje virusa korona počeli širiti glasine o Kini.

"To je dovelo do naglog porasta broja zločina iz mržnje nad azijskim grupama, uključujući Kineze", naglasio je Wenbin.

Skrenuo je pažnju i na povijesne incidente diskriminacije kineskih radnika, posebno onih koji su sudjelovali u izgradnji pruge koja prolazi kroz 23 savezne države SAD, rekavši da težak rad Kineza u Americi nije vratio ljudska prava i jednakost, već je donio diskriminaciju i nepravdu koje se nastavljaju, javila je Russia Today.

Pozvao je SAD da poduzmu efikasne mjere da riješe problem rasne diskriminacije, te da čuvaju i štite legitimna prava i interese etničkih manjina, uključujući one kineskog porijekla.

Studija objavljena u listopadu pokazala je da je 42,2 posto kineskih znanstvenika izloženo "rasnom profiliranju" iz krugova američke vlade. Usporedbe radi, samo 8,6 posto znanstvenika koji nisu kineskog porijekla doživljavaju istu neprijatnost.