U proteklim godinama, kako su kriptovalute u svijetu polako postajale sve dostupnije i prisutnije u poslovanju i trgovanju, Kina im je pokušavala "zagorčati život" na svojem teritoriju.

Tako je u ovoj zemlji zabranjeno svim poslovnim subjektima poslovati s kriptovalutama, izdavati inicijalne javne ponude istih i rudariti ih, no bilo je govora o tome da se sve to čini kako bi država i u ovoj domeni imala monopol. Kina je, naime, jedno vrijeme najavljivala da će lansirati vlastitu kriptovalutu.

Najnoviji razvoj događaja kao da ide upravo u tom smjeru. Prošle je subote kineski parlament donio zakon koji bi trebao postaviti okvir za napredak kineskog gospodarstva u domeni blockchaina i digitalnih kriptovaluta. Predsjednik Xi Jinping samo dan ranije bio je izjavio kako Kina mora iskoristiti prednosti koje nosi tehnologija blockchaina, piše Bug.hr.

Novi zakon, koji će na snazi biti od 1. siječnja 2020., kaže kako će država donijeti jasna pravila i naputke za evaluaciju komercijalnih kripto-tehnologija, i to onih korištenih u industrijama od nacionalnog interesa. Zakon bi također trebao potaknuti istraživanja i razvoj ovih tehnologija i postaviti temelje za novi regulatorni sustav na kripto-tržištima.

Osim blockchaina Kina će istim zakonom poticati i istraživanje kriptografije za najšire primjene. Posljednjih dana cijena bitcoina na svjetskim tržištima porasla je za oko 12% nakon nekoliko tjedana pada, što mnogi pripisuju novom valu optimizma koji dolazi upravo iz Kine.