Dok mnoge središnje banke diljem svijeta pokušavaju smiriti inflaciju, Kina se ove godine bori s padom cijena, piše CNN.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) pao je 0.5% u studenom u odnosu na godinu prije, što je najveći pad od studenog 2020., prema podacima koje je u subotu objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku. Bilo je gore od očekivanog, jer su analitičari koje je anketirao Reuters predviđali pad od 0.1 posto.

Pad tržišta nekretnina

Pad također označava ubrzanje u odnosu na listopad, kada je CPI pao 0.2% u odnosu na prethodnu godinu, što je potaknulo pozive Pekinga na hitnu akciju kako bi se potaknula potražnja i spriječila spirala pada cijena.

Podaci dolaze nekoliko dana nakon što su kreatori politike obećali ojačati fiskalnu i monetarnu potporu kako bi potaknuli posrnulo gospodarstvo. Kina se veći dio ove godine borila sa slabim cijenama zbog pada tržišta nekretnina i smanjenog povjerenja potrošača.

"Pad cijena sada se širi s robe na usluge"

Potrošačka inflacija usporila je od veljače i pala prešla u negativnu vrijednost u srpnju prvi put u više od dvije godine. U kolovozu se vratila u pozitivno područje, a u rujnu je bila stabilna, ali je u listopadu ponovno pala ispod nule.

"Situacija deflacije u Kini produbljuje se s trostrukim udarom domaćih cijena hrane, međunarodnih korekcija cijena nafte i slabe domaće potražnje", rekli su analitičari iz Citija u nedjeljnom izvješću. "Znakovi slabosti cijena sada se šire s robe na usluge", dodali su.

Pad cijena svinjetine i benzina

Cijene hrane bile su velika kočnica za CPI i pale 4.2% u studenom u odnosu na godinu ranije. Konkretno, cijene svinjskog mesa pale su 31.8 posto. Cijene benzina pale su nakon što su međunarodne cijene nafte u studenom dosegle najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Inflacija usluga također je usporila. Porast je zabilježen za 1% u odnosu na godinu prije prošlog mjeseca, u usporedbi s povećanjem od 1.2% u listopadu. Indeks proizvođačkih cijena (PPI), koji uglavnom pokreću cijene robe i sirovina, pao je 3% u studenom, padajući 14 mjeseci zaredom.

"Nema vremena za oklijevanje"

Sve veći deflacijski pritisak bacio je dodatnu sumnju na gospodarski oporavak Kine. "Nema vremena za oklijevanje kako bi se spriječio začarani krug između deflacije, povjerenja i aktivnosti", rekli su analitičari Citija.

Krajem prošlog mjeseca Pan Gongsheng, guverner Narodne banke Kine, rekao je u Hong Kongu da će Kina zadržati monetarnu politiku "amodativnom" kako bi podržala gospodarstvo, te da očekuje rast potrošačkih cijena u nadolazećim mjesecima.

U petak su se kineski najviši dužnosnici okupili na sastanak Politbiroa i obećali da će učiniti više za povećanje domaće potražnje i poticanje potrošačke potrošnje. Sastanak Politbiroa, zajedno s godišnjom Središnjom ekonomskom radnom konferencijom (CEWC) koja se očekuje kasnije ovog mjeseca, obično određuje ton ekonomske politike za narednu godinu.

Ulagači očekuju više detalja od CEWC-ja o ekonomskoj politici za iduću godinu, izjavili su analitičari Citija, dodajući da očekuju "skora" smanjenja omjera obvezne pričuve i kamatnih stopa.