Kineski šef diplomacije rekao je u srijedu da je sad pravo vrijeme za summit predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una ako Sjedinjene Države žele mir sa Sjevernom Korejom.

"Rekao sam našim američkim kolegama: ako želite riješiti problem, sad je pravo vrijeme. Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati povijest, sad je pravo vrijeme", rekao je Wang Yi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Trump je u utorak nagovijestio da bi moglo doći do odgode summita sa Sjevernom Korejom planiranog za 12. lipnja u Singapuru, a u srijedu je kazao da će odluka biti donesena sljedeći tjedan. Wang je također rekao da američka odluka o povlačenju poziva Kini da sudjeluje na vojnim vježbama na Pacifiku predstavlja mjeru koja nije konstruktivna. "To je također odluka koja je olako donesena i ne pomaže u procesu uzajamnog razumijevanja Kine i SAD-a", rekao je Wang.

Američki državni tajnik rekao je da ne želi komentirati odluku Pentagona. Sjedinjene Države su u srijedu objavile da su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za sudjelovanje na vojnoj vježbi u Tihom oceanu, u znak prosvjeda protiv kineske militarizacije spornih otoka.

"Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru", rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan.

"Povukli smo poziv mornarici Narodne Republike Kine za vježbu" Rim of the Pacific (RIMPAC), dodao je, smjerajući na najveću pomorsku vježbu u svijetu u kojoj svake druge godine sudjeluje gotovo trideset zemalja.