CH-5 najveća je kineska bespilotna letjelica a ujedno i najveći borbeni dron. Može letjeti puno dalje od bilo kojeg drugog, a doseg mu je 12.500 milja. Može letjeti čak dva dana bez dopune rezervoara.

Prvi probni let imao je prošle godine, ali javnosti je predstavljen u utorak na internacionalnoj zrakoplovnoj izložbi u Zhuhaiju (Kina).

Dron je opremljen za bombardiranje i špijuniranje. Osim pametnih bombi i raketa, opremljen je i visokom tehnologijom za blokiranje radara koja smanjuje njegovu vidljivost, javlja Daily Star.

Također, CH-5  može vrlo lako locirati metu koja se onda ne može sakriti. Stariji model ovog drona korišten je u bitkama protiv ISIS-ovaca. Ovaj model drona bi mogao uskoro biti u akciji u ratnim zonama širom svijeta.

Shi Wen, glavni dizajner CH-5, izjavio je: ''Nekoliko država izrazilo je želju za kupnjom dronova, i mi smo u pregovorima.''

Kina je još predstavila i lovca pete generacije, Čengdu J-20, nove antiraketne sisteme, blindirana vozila domaće proizvodnje i nekoliko novih, sofisticiranih oružja koja će do 2020. godine postati operativni dio jedne od najvećih vojski na svijetu.