Kinesko ministarstvo trgovine je u ponedjeljak izjavilo da će nastaviti pratiti utjecaj novih EU carina na uvoz čelika te je pozvalo na međusobno suzdržavanje nakon što su one stupile na snagu.

"Kineska strana će pozorno pratiti provedbu privremenih zaštitnih mjera za europski čelik te će se konzultirati s EU-om o svim bitnim pitanjima u bilo kojem trenutku kako bi osigurala normalne izvozne interese kineskih poduzeća", navodi se u priopćenju ministarstva.

Također se izražava nada da će "sve zemlje ojačati međusobnu komunikaciju" kao i da će se "međusobno suzdržavati kako se ne bi nanijela veća šteta međunarodnoj trgovini čelika, koja je ionako već u problemima".

Europska unija nametnula je u četvrtak carine od 25 posto na 23 kategorije proizvoda od čelika. Nove carine će utjecati samo na onaj uvoz koji prelazi prosječne trgovinske brojke.

Ministarstvo trgovine je komentiralo i privremene protudampinške mjere na uvoz električnih bicikala iz Kine, koje je EU uveo u svibnju, istaknuvši da one krše protokol Svjetske trgovinske organizacije.