Kina je u ponedjeljak poručila da poštuje "status suverene države" svih bivših sovjetskih zemalja, nakon što je ambasador Pekinga u Francuskoj izazvao bijes u Europi dovodeći u pitanje suverenitet tih država.

"Kina poštuje suvereni državni status republika sudionica nakon raspada Sovjetskog Saveza", rekla je novinarima glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

Ambasador Pekinga u Francuskoj Lu Shaye izazvao je buru nakon što je sugerirao da zemlje koje su nastale nakon pada Sovjetskog Saveza "nemaju učinkovit status prema međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji potvrđuje njihov status suverenih nacija".

Čini se da se ambasadorovi komentari odnose ne samo na Ukrajinu, koju je Rusija napala u veljači  2022., već i na sve bivše sovjetske republike koje su nastale kao nepvisne  nacije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., uključujući članice Europske unije.

"Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja i podržava svrhe i načela Povelje UN-a ponedjeljak. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Kina je bila jedna od prvih zemalja koja je uspostavila diplomatske odnose s relevantnim zemljama," kazala je Mao Ning.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell označio je te izjave "neprihvatljivima", dodajući u twitu da EU "može samo pretpostaviti da te izjave ne predstavljaju službenu politiku Kine".

A Peking se u ponedjeljak distancirao od Luovih primjedbi, dok je također branio svoje navodno neutralno stajalište o ruskom ratu u Ukrajini.

"Od uspostave diplomatskih veza, Kina se uvijek pridržavala načela međusobnog poštovanja i jednakosti kako bi razvila bilateralne prijateljske i suradničke odnose. Neki mediji krivo tumače kinesko stajalište o ukrajinskom pitanju i siju razdor u odnosima između Kine i relevantnih zemalja," dodala je Mao.
Luovi prošlotjedni komentari izazvali su val bijesa širom Europe, zbog čega su tri baltičke zemlje EU-a u ponedjeljak pozvale ambasadora Kine da objasne svoje izjave.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis napisao je na Twitteru da "ako se itko još uvijek pita zašto baltičke države ne vjeruju Kini da 'posreduje u miru u Ukrajini', evo kineskog ambasadora koji tvrdi da je Krim ruski i da granice naših zemalja nemaju pravnu osnovu".

Lu je ranije priznao da je dio takozvane klase kineskih diplomata "Wolf Warrior", nadimak koji se daje onima koji žestoko odgovaraju kritičarima koje smatraju neprijateljskima prema Kini.

U siječnju  2019., kao ambasador u Kanadi, optužio je sjevernoameričku zemlju za "bijelu nadmoć" jer je pozvala na oslobađanje dvojice Kanađana zatočenih u Kini, nekoliko dana nakon što je izvršna direktorica Huaweija Meng Wanzhou uhićena  u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država.

A prošlog je kolovoza  izazvao bijes sugerirajući da će Tajvance trebati preodgojiti nakon kineskog preuzimanja otoka.