Kina je usporedila odlazećeg američkog državnog tajnika Mikea Pompea s bogomoljkom u živopisnoj osudi zadnjeg kruga američkih sankcija izazvanih masovnim uhićenjima prodemokratskih aktivista u Hong Kongu.

Pompeo, jedan od najžešćih oponenata Kine u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, zadnje je dane na dužnosti proveo objavljujući niz mjera protiv Pekinga uoči stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Među njima i nove sankcije protiv šest kineskih dužnosnika među kojima i jedinog predstavnika Hong Konga u kineskom parlamentu kao odgovor na nedavno uhićenje 55 prodemokratskih aktivista temeljem novog zakona o nacionalnoj sigurnosti.

"Prijelaz Hong Konga iz kaosa u stabilnost nezaustavljiv je", objavio je ured za Hong Kong i Makao u prvoj reakciji na sankcije.

"Ljudi poput Pompea nisu ništa drugo nego komične bogomoljke koja uzalud pokušavaju zaustaviti kotače povijesti", poručio je ured smjerajući na kinesku izreku o bogomoljki koja pokušava zaustaviti nogama kočiju.

Američke sankcije "politički su trik nakon što su svi drugi trikovi potrošeni", poručio je ured pozivajući Pompea pozivajući ga da završi svoj show program.