Kina je u ponedjeljak najavila da će od početka lipnja povećati carine na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara na do 25 posto

Trenutno se ti proizvodi carine po stopama od pet do 25 posto a od 1. lipnja carinske stope bit će za neke od njih podignute na do 25 posto, objavila je Carinska komisija Državnog vijeća.

U međuvremenu je kinesko ministarstvo financija objavilo da će od početka lipnja ukupno 5.140 američkih proizvoda podlijegati obvezi plaćanja carina, po različitim stopama, prenosi Hina.

Dodatna carina od 25 posto najavljena je za 2.493 kategorije proizvoda, uključujući ukapljeni prirodni plin. Najavljena je i dodatna carina od 20 posto za 1.078 kategorija proizvoda.

Više uvozne carine na američke proizvode reakcija su na američki unilateralizam i trgovinski protekcionizam, poručile su kineske vlasti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je danas Kinu da se ne osvećuje za opetovano podizanje američkih carina na kineski uvoz. SAD je prošlog petka više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Kina je pak danas poručila da nikada neće pokleknuti pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila kako misli uzvratiti Washingtonu na nove prijetnje carinama i na sve preostale kineske proizvode.

U nizu objava na Twitteru predsjednik Trump ustvrdio je da je Kina "godinama iskorištavala SAD".

"Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore!", dodao je.

"Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje", tvitao je Trump.

Američki predsjednik ujedno je naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da uvede carine i na sve preostale kineske proizvode, čime bi se vrijednost kineskog uvoza obuhvaćenog carinama popela na 300 milijardi dolara.