Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima "potpuno neprihvatljiva", priopćilo je jučer japansko ministarstvo vanjskih poslova.

U protuargumentu kineskoj obavijesti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od 31. kolovoza o mjerama obustave japanskog uvoza vodenih proizvoda koje su započele prošlog mjeseca Japan je rekao da će objasniti svoje stavove relevantnim odborima WTO-a i pozvao Kinu da odmah povuče tu akciju.

"Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što prije"

Neki japanski dužnosnici nagovijestili su mogućnost podnošenja pritužbe WTO-u zbog kineske zabrane uvoza plodova mora, za koju je američki veleposlanik u Japanu prošli tjedan rekao da je nešto što će Sjedinjene Države poduprijeti.

U odvojenom priopćenju, japansko ministarstvo vanjskih poslova jučer je kazalo da je Japan također zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza vezanoj uz Fukushimu prema uvjetima trgovinskog sporazuma Regionalnoga sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

"Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što je prije moguće i ponovno ispitati svoje mjere u skladu sa svojim obvezama prema Sporazumu RCEP", rečeno je.