Kina je odbila da preda timu WHO, koji je u Vuhanu istraživao početak pandemije kovida 19, neobrađene podatke s početka pandemije.

Ovo je potvrdio jedan od članova tima WHO, što potencijalno komplicira napore da se shvati kako je krenula zaraza, prenio je Routers.

Tim WHO je zahtijevao neobrađene podatke 174 pacijenata, koji su među prvima dobili kovid u Wuhanu u prosincu 2019. godine, ali su samo dobili zaključke, rekao je Dominic Dwyer, australijski imunolog koji je među članovima ekipe WHO.

Podaci koje su tražili iz WHO bi obično bili anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja i odgovora pacijenata i analize njihovih odgovora.

- To je standardna praksa kada počne istraga o zarazi - rekao je Dwyer po povratku u Sidney, gdje se trenutno nalazi u karantenu.

Australijanac je dodao da je pristup tim podacima od velikog značaja, jer je samo polovina od 174 slučaja bila povezana s tržnicom Huanan, gdje je virus prvobitno otkriven.

- Zato smo insistirali na tim podacima, a zbog čega ih nismo dobili, ne mogu da komentiram. Je li politički razlog, vremenski, ili je teško doći to tih podataka... A, da li postoje neki drugi razlozi zbog kojih podaci nisu raspoloživi, ne znam. Možemo samo da spekuliramo - dodao je Dominic Dwyer.