Kineski regulator za kibernetički prostor zabranio je u nedjelju operaterima ključne infrastrukture nabavu memorijskih čipova američkog Micron Technologyja uz obrazloženje da nisu prošli na testu mrežne sigurnosti.

"Analizom je utvrđeno da Micronovi proizvodi uključuju ozbiljne rizike za mrežnu sigurnost koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac nabave ključne informatičke infrastrukture i utječu na kinesku nacionalnu sigurnost", objavila je uprava za kibernetički prostor, piše Hina.

Nisu naveli pojedinosti niti precizirali koje Micronove proizvode zaključak obuhvaća.

Micron je rekao da je dobio obavijest kineskog regulatora o zaključku analize, dodavši da "očekuje nastavak dijaloga s kineskim vlastima".

Utjecaj na sektore

Kina je analizu Micronovih proizvoda najavila krajem ožujka. Iz tvrtke su tada rekli da surađuju s regulatorom i da njihovo poslovanje u Kini teče normalno.

Nedjeljna odluka mogla bi utjecati na sektore u rasponu od telekomunikacija do transporta i financija, prema širokoj kineskoj definiciji ključne informatičke infrastrukture, a vremenski se poklopila sa sporom Washingtna i Pekinga oko tehnologije čipova.

SAD je domaćim proizvođačima već ograničio izvoz najsuvremenijih čipova u Kinu, a s Nizozemskom i Japanom dogovorio je i zabranu izvoza opreme na njihovu proizvodnju.

10 posto prihoda

Micron proizvodi čipove za DRAM i NAND flash memoriju, a konkurenti su mu južnokorejski Samsung Electronics i SK Hynix i japanski Kioxi, kompanija u sastavu Toshibe.

Američka kompanija u Kini generira oko 10 posto prihoda. U 2022. njegov prihod u Kini i Hong Kongu iznosio je 5,2 milijare dolara, s udjelom u ukupnom prihodu od oko 16 posto, prema savjetodavnoj tvrtki Jefferies.

Trenutno nije jasno obuhvaća li odluka Pekinga i prodaju Micronovih proizvoda stranim tvrtkama u Kini, koje su glavni klijenti američke tvrtke i koriste njezine proizvode kao kompomente, prema analitičarima.