Broj korisnika interneta u Kini, već najviši na svijetu, još je porastao za 5,6 posto u 2017. da bi krajem prosinca iznosio 772 milijuna osoba, što je više od broja stanovnika Europe, objavile su vlasti.

Ukupno 55,8 posto od 1,4 milijarde Kineza sada se smatra korisnicima interneta, objavio je Centar za informiranje o internetu (CNNIC), vladino tijelo. Kina je tako dobila 41 milijun korisnika interneta u godinu dana, istaknuo je CNNIC, što je više od cjelokupnog stanovništva Kanade. Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 milijuna Kineza, ili 97,5 posto korisnika interneta, upotrebljava smartphone za pristup webu.

Peking drastično ograničava lokalni internet blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama - Facebooku, Instagramu, Googleu, YouTubeu, Twitteru, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurirajući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama.

Komunistički režim koji je pokrenuo ambiciozan plan Internet Plus svejedno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne start-upove i stalnu eksploziju e-trgovine. Broj korisnika interneta koji kupuju on line skočio je za 14,3 posto u 2017. na oko 533 milijuna potrošača, gotovo 68 posto korisnika koji kupuju putem smartphonea./HMS/