Jedna od tema o kojoj će kineski predsjednik Xi Jinping ovog tjedna razgovarati s najmoćnijim Amerikancem Barackom Obamom bit će cyber sigurnost, a mediji nagađaju kako bi njih dvojica mogli dogovoriti pravila oko budućnosti cyber ratovanja.

Poznato je kako Amerikanci već godinama optužuju Kinu za cyber napade na vladine agencije i privatne kompanije, a zanimljivo je kako su u posljednje vrijeme, odnosno uoči dolaska Xi Jinpinga u SAD, sigurnosne kompanije zabilježile smanjenje napada kineskih hakera na ciljeve u SAD-u, piše Zimo.co.

Očekuje se da će razgovori dvojice predsjednika na kraju rezultirati dogovorom prema kojem će se obvezati da neće pokretati cyber napade na 'kritičnu infrastrukturu' drugih zemalja poput elektrana, bolnica, banaka i slično.

Mediji pretpostavljaju kako će na početku biti samo riječ o dogovoru, dakle ne o službenim i obvezujućim pravilima, no i to je korak naprijed u odnosu na dosadašnje stanje.

Naime, posljednjih mjeseci povišene su tenzije između SAD-a i Kine zbog cyber napada i hakiranja – u lipnju FBI je za hakerski napad u kojem je provaljeno u bazu podataka zaposlenika u državnim agencijama optužio kineske hakere, dok je u kolovozu Obama najavio kako Amerikanci pripremaju niz mjera i ekonomskih sankcija protiv Kine zbog cyber špijunaže.

Iako se, dakle, s ovim potencijalnim dogovorom neće zabraniti daljnja špijunaža i krađa intelektualnog vlasništva, u NY Timesu kažu kako je ipak riječ o prvim naporima u kojima dvije najveće svjetske ekonomije traže rješenje s kojim bi spriječili 'katastrofalnu uporabu cyber oružja', javlja Zimo.co.

Ipak, ono što je problem s napadima u virtualnom svijetu jest da im je teško dokazati porijeklo jer na optužbe iz Amerike kako Kina stoji iza ovakvih napada, oni samo mogu reći da nisu krivi, a Amerikanci će to teško moći dokazati.