Pakistanski premijer Nawaz Sharif otvorio je novi trgovinski pravac koji povezuje jugozapadnu pakistansku luku Gwadar u nemirnoj pokrajini Balučistan s kineskom lukom Kashgar, u sklopu više milijardi dolara vrijednog zajedničkog projekta koji bi trebao potaknuti rast u toj zemlji.

Brod Cosco Wellington, usidren u luci Gwadar, preuzeo je teret veći od 150 kontejnera, prvu pošiljku na tom kinesko-pakistanskom koridoru najavljenom 2014. koji bi trebao povezati kinesku regiju Xinhiang s Arapskim morem, prenosi Hina

Projekt vrijedan 46 milijardi dolara dio je kineske inicijative "Jedan pojas, jedna cesta", a čini ga niz infrastrukturnih, energetskih i prometnih ulaganja koja bi trebala pokrenuti pakistansko gospodarstvo.

Sharif: Regija će napredovati

"Sudionici pilot-konvoja koji su stigli u Gwadar glasnici su razvoja i napretka koje će ova regija uskoro doživjeti", rekao je Sharif na svečanosti kojoj su nazočili visoki kineski dužnosnici.

Pakistanski dužnosnici najavljuju da će Gwadar postati novi Dubai, no regija u kojoj se nalazi, mineralima bogat Balučistan, poprište je islamističkog nasilja i napada pobunjenika koji žele veći udio u iskorištavanju prirodnih bogatstava regije i bore se za neovisnost.

U subotu je tako poginulo najmanje 52 ljudi, a deseci su ozlijeđeni u velikom samoubilačkom napadu na sufijsko svetište 750 kilometara južno od Quette, središta pokrajine. Odgovornost je preuzela Islamska država, drugi put u dva mjeseca.