Indija je na putu da postane najmnogoljudnija zemlja na svijetu, i da sredinom ove godine prestigne Kinu za skoro 3 milijuna ljudi, pokazuju podaci koje su danas objavile Ujedinjeni narodi, prenosi Tanjug.

Prema demografskim podacima o stanovništvu iz izvještaja za 2023. godinu Fonda UN za stanovništvo (UNFPA), procjenjuje se da će populacija Indije dostići 1,4286 milijardi, a Kina 1,4257 milijardi.

Sjedinjene Američke Države su treće i daleko iza njih, s procijenjenim brojem stanovnika od 340 milijuna, pokazali su isti podaci.

Izvještaj odražava informacije dostupne do veljače 2023. godine.

Stručnjaci za stanovništvo su, koristeći prethodne podatke UN, predviđali da će Indija ovog mjeseca preći Kinu.

Najnoviji izvještaj, međutim, ne precizira datum kada se događa ta promjena.
 


Dužnosnici UN za stanovništvo rekli su da nije moguće navesti datum zbog "neizvjesnosti" u vezi s podacima koji dolaze iz Indije i Kine, posebno zato što je posljednji popis stanovništva u Indiji proveden još 2011. godine, a sljedeći, koji je bio planiran za 2021. je odložen zbog pandemije.

Iako će Indija i Kina imati više od jedna trećina procijene globalne populacije od 8,045 milijardi, rast stanovništva u oba ta azijska giganta se usporava, na mnogo bržim tempom u Kini nego u Indiji.

Prošle godine, stanovništvo Kine je palo prvi put u šest desetljeća, što je povijesni preokret za koji se očekuje da označava početak perioda pada broja stanovnika, s dubokim implikacije za njezinu ekonomiju i svet.

Godišnji rast stanovništva Indije od tada je u prosjeku iznosio 1,2 posto 2011, u usporedbi s 1,7 posto u prethodnih 10 godina, prema vladinim podacima.

"Nalazi indijskog popisa sugeriraju da su strepnje zbog stanovništva prodrle u velike dijelove javnosti", rekla je Andrea Wojnar, predstavnica UNFPA Indije.

"Ipak, broj stanovništva ne bi trebao izazivati zabrinutost ili pokrenuti alarm. Umjesto toga, na njih treba gledati kao na simbol napretka, razvoja i težnje, ako se podržavaju prava i izbori pojedinaca", rekla je.