Tijekom jučerašnjeg dana Kina je blokirala pristup Googleovim uslugama poput Gmaila, Diska, Analyticsa i Googleovih karata. Iako još nije točno poznato zašto je pristup Googleovim stranicama blokiran, na CNN-u kažu da bi to moglo biti povezano s održavanjem kongresa Komunističke partije Kine koji se održava jednom u deset godina i na kojem će se izabrati novi lideri partije – pogotovo što su iz Googlea poručili da s njihove strane nema nikakvih problema sa servisima.

Na stranici GreatFire, koja prikuplja podatke o blokiranim stranicama i fokusirana je pretežno na Google i kinesku tražilicu Baidu također smatraju da nije nikakva slučajnost što je Google blokiran baš tijekom održavanja kongresa te je jedino pitanje hoće li, nakon njegovog završetka, Kina odblokirati pristup svim servisima ove kompanije.

'Nikad do sada odluka o blokiranju internetskih stranica nije utjecala na tako veliki broj ljudi', kažu u GreatFireu i dodaju da je ovo samo još jedan korak prema odvajanju kineske mreže od interneta. Korisnici koji pokušavaju pristupiti stranicama poput Googleove tražilice ili Gmaila preusmjereni su na druge i nepostojeće web adrese, dok je većina pokušaja zaobilaženja te blokade neuspješna.

Ovo je samo posljednji u nizu slučajeva cenzure u Kini – zbog negativnog pisanja o vodećim ljudima te zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci blokirane su stranice New York Timesa i Bloomberga, a prethodnih godina često su blokirane i Googleove stranice.

Na Computer Worldu podsjećaju da je Kina još 2009. godine blokirala YouTube te je Google, nakon što su 2010. godine optužili Kinu za cyber napade u kojima su pokušali dobiti informacije o kineskim aktivistima, najavio da će prekinuti cenzurirati tražilicu u Kini i prebacio dio svojih servisa u Hong Kong.

Usprkos svim dosadašnjim problemima i blokadama pristupa tražilici, Gmailu i drugim Googleovim uslugama, do sada još nije zabilježena blokada ovako velikih razmjera u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. (dnevnik.hr)