Peking je optužio nacije G7 da surađuju u "blaćenju i napadu" na Kinu nakon što je na summitu tijekom vikenda objavljeno priopćenje u kojem se Peking upozorava zbog "militarizacijskih aktivnosti" u azijsko-pacifičkoj regiji.

Nakon summita, Kina je pozvala japanskog veleposlanika i uložila službeni prosvjed te upozorila Veliku Britaniju da prestane "klevetati" zemlju. Kineska regulatorna tijela također su objavila da američka tvrtka za proizvodnju čipova Micron Technology nije prošla sigurnosnu provjeru i da će joj biti zabranjen rad u Kini.

Zemlje G7 navele su u priopćenju u subotu da žele "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom. No, također su istaknule zabrinutost oko militarizacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, namjere Kine prema Tajvanu i problema s ljudskim pravima u Xinjiangu i Tibetu.

Čelnici skupine Quad - Australija, Indija, Japan i SAD - također su iznijeli kritiku Pekinga, pozivajući na "mir i stabilnost u indo-pacifičkom pomorskom području". "Snažno se protivimo destabilizirajućim ili jednostranim radnjama koje nastoje promijeniti status quo silom ili prisilom", navodi se u izjavi.

Kina teško optužila G7

Kao odgovor, kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je G7 za "ometanje međunarodnog mira, potkopavanje regionalne stabilnosti i obuzdavanje razvoja drugih zemalja".

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong pozvao je japanskog veleposlanika kako bi uložio službeni prosvjed zbog onoga što je ministarstvo nazvalo "pompom oko pitanja povezanih s Kinom" na summitu. Sun tvrdi da je Japan surađivao s drugim zemljama na summitu kroz "aktivnosti i zajedničke deklaracije s ciljem da ocrne i napadnu Kinu, grubo se miješajući u kineske unutarnje stvari".

Rekao je da su postupci Japana štetni za kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese te da je Kina "jako nezadovoljna i da im se čvrsto protivi". "Japan bi trebao ispraviti svoje razumijevanje Kine, shvatiti stratešku autonomiju i istinski promicati stabilan razvoj bilateralnih odnosa s konstruktivnim stavom", rekao je Sun.

Prozvali i Britaniju

U nedjelju je kinesko veleposlanstvo u Britaniji uzvratilo na komentare britanskog premijera Rishija Sunaka, koji je izjavio da Kina predstavlja najveći svjetski izazov sigurnosti i prosperitetu, ali da se druga vodeća gospodarstva ne bi trebala odvajati od toga. Veleposlanstvo je u priopćenju zatražilo od britanske vlade da prestane s klevetanjem i blaćenjem Kine kako bi se izbjegla daljnja šteta za odnose Kine i Britanije.

“Relevantne primjedbe britanske strane jednostavno su reproduciranje riječi drugih i predstavljaju zlonamjerne klevete zanemarujući činjenice. Kina se tome odlučno protivi i oštro osuđuje", navodi se.

Službena novinska kuća Xinhua izvijestila je da je G7 "pokrio mnoge teme, ali je nažalost završio s fokusom na miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja i ometanje njihova razvoja". Xinhua dodaje da priopćenje G7 "neopravdano prikazuje Kinu kao izazivača problema".

Unatoč ljutnji iz Pekinga, američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima kako očekuje da će uskoro doći do poboljšanja u odnosima između SAD i Kine.