• Kim pogubio svog arhitektu
  • Kim pogubio svog arhitektu
Propagandna mašinerija Sjeverne Koreje danima je promovirala otvaranje nove zračne luke u Pjongjangu. Zgrada se može podičiti staklenim zidovima i prostranima hodnicima. No, svi ponekad imamo problema s građevinskim radovima.

Kada je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un ponosno prezentirao najnoviju zgradu u svojoj državi, izgleda da je zaboravio spomenuti kako je glavni arhitekt građevine pogubljen jer se Kimu nije sviđao njegov dizajn.

Sjevernokorejska središnja novinska agencija objavila je prošlog tjedna 30-ak fotografija Kim Jong-unova posjeta novom dvokatnom terminalu međunarodnog aerodroma. S njime je u pratnji bila i njegova supruga.

Riječ je o posljednjem projektu, kojim jedna od najizoliranijih zemalja pokušava privući potencijalne turiste, otkako je Kim došao na vlast. Zračna je luka opremljena luksuznim dućanima dijamanata, kafićima, ljekarnama, čokoladnom fontanom i drugim prestižnim trgovinama.

Na terminalu se prvi letovi očekuju iz Rusije i Kine.

No, Ma Won Chuna, koji je obavljao dužnost šefa dizajnerskog odjela sjevernokorejskog vijeća nacionalne obrane, dok nije netragom nestao prošle godine, nema niti na jednoj fotografiji.

Chun je bio glavni i odgovorni arhitekt iza nekih od najvećih sjevernokorejskih vladinih projekata, a prema neslužbenim navodima ubijen je zajedno s još petero dužnosnika u velikoj Kimovoj čistki.

Ma je pogubljen u studenom 2014. zbog 'iskrivljene prakse i neprovođenja naredbi', javljaju izvori.

Njegova se smrt poklapa s ranijim izvještajima da je obnova zračne luke bila zaustavljena zbog Kimova nezadovoljstva.

- Pogreške su se manifestirale u posljednjoj fazi konstrukcije Terminala 2 jer dizajneri nisu razmišljali o partijskoj ideji arhitektonske ljepote koju čine život i duša te očuvanju nacionalnog karaktera i identiteta - kazao je Kim. Pisalo se da je čitav jedan dio terminala morao biti srušen pa iznova sagrađen prema diktatorovom ukusu, koji je građevinu nazvao 'ikonom Sjeverne Koreje, licem zemlje i izlaza iz Pjongjanga'.

Nije poznato odakle Sjevernoj Koreji, zemlji kojom haraju glad i nedostatak goriva, novac za izgradnju nove zračne luke. (jutarnji.hr)