Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je u utorak, prilikom posjete izaslanstva Južne Koreje, kako ima "čvrstu volju da snažno unaprijedi" veze između dviju zemalja i da "napiše novu povijest ponovnog nacionalnog ujedinjenja", izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Kada je od posebnog izaslanika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-ina za summitom, razmijenili su stajališta i postigli zadovoljavajući sporazum", objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ, piše Hina.

Agencija dodaje kako je Kim Jong Un dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i suradnju. Desetak članova južnokorejskog izaslanstva na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, koje su u posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje. Južnokorejsko izaslanstvo susrelo se s Kim Jong Unom, njegovom sestrom Kim Yo Jong, te suprugom Kim Jong Una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjedničkog ureda Južne Koreje. Dodala je kako će njihov posjet Pyongyangu završiti u utorak nakon drugog sastanka sa sjevernokorejskim dužnosnicima.