Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izrazio je jučer tijekom svog posjeta ruskoj tvornici borbenih zrakoplova divljenje ruskoj zrakoplovnoj tehnologiji koja, prema njegovim riječima, prolazi kroz brzi razvoj, nadmašujući vanjske potencijalne prijetnje, izvijestila je danas KCNA.

Kim je pregledao rusku tvornicu borbenih zrakoplova, koja je pod zapadnim sankcijama, nakon što je u srijedu razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i produbljivanju suradnje tijekom sastanka u srijedu.

Nije potpisan nikakav sporazum

Kim se susreo s probnim pilotima u radionici za sklapanje trupa borbenog zrakoplova i ušao u Su-57 kako bi čuo detaljno objašnjenje tehničkih specifikacija i performansi leta borbenog zrakoplova pete generacije. Popeo se i na putnički avion koji je proizvela tvornica kako bi se upoznao s njegovim performansama i promatrao probni let borbenog zrakoplova Su-35.

Očekuje se da će se boravak sjevernokorejskog čelnika nastaviti u subotu, mogućim posjetom gradu Vladivostoku i pomorskoj bazi. Kremlj je jučer priopćio da Rusija i Sjeverna Koreja nisu potpisale nikakve sporazume o vojnim pitanjima niti o bilo kojem drugom području tijekom Kimovog posjeta Rusiji ovog tjedna.

Južna Koreja i Sjedinjene Države priopćile su u petak da je vojna suradnja između Sjeverne Koreje i Rusije kršenje sankcija UN-a protiv Pjongjanga i kako će saveznici osigurati da postoji cijena za to.