Najviši čelnik Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) nazvao je Južnu Koreju "glavnim neprijateljem" i zatražio od svoje zemlje da pojača sposobnosti samoobrane, javila je u srijedu službena Korejska centralna novinska agencija KCNA.

Kim Jong Un, generalni tajnik Radničke partije Koreje i predsjednik Državnih poslova DNRK, dao je tu izjavu tijekom inspekcije velikih fabrika streljiva u ovom tjednu, navodi se u agencijskoj vijesti KCNA.

Kim je naglasio da bi DNRK trebala dati prioritet u jačanju vojnih kapaciteta za samoobranu i odvraćanje od nuklearnog rata kada su u pitanju njeni odnosi s Južnom Korejom, prenosi KCNA.

Sjevernokorejski čelnik izjavio je da je konačno došlo vrijeme kada bi DNRK trebala definirati Južnu Koreju kao "najneprijateljsku državu", oznaku za koju je naglasio da bi njegova zemlja trebala smatrati kao "neizbježnu i neopozivu stvarnost" dok Južna Koreja "nastavlja povijest opake konfrontacije krvavim očima za svrgavanje našeg režima i društvenog sistema skoro 80 godina", navodi se u agencijskoj vijesti.

Ukazujući na tešku sigurnosnu situaciju na Korejskom poluotoku, Kim je jasno stavio do znanja da DNRK "ni u kom slučaju ne bi jednostrano donijela tako krupnu odluku", ali kako "nema namjeru da izbjegne rat", navodi se u vijesti.

Upozorio je ako Južna Koreja pokuša upotrijebiti oružane snage protiv DNRK ili ugroziti njen suverenitet i sigurnost, njegova zemlja neće oklijevati da uništi Južnu Koreju mobilizacijom svih sredstava i snaga.

Najnovija oštra retorika čelnika DNRK uslijedila je nakon nedavnog porasta napetosti između dvije zemlje, prenosi Xinhua.